METAKOGNITIV TERAPI | VANER

Sådan gør du op med gamle mønstre

I dette blogindlæg vil vi udforske, hvordan vi kan bryde med gamle mønstre og vaner ved hjælp af metakognitiv terapi. Vi vil også diskutere, hvordan vi kan håndtere tilbagefald og hvorfor det er vigtigt at være åben over for forandring.

Vi har alle gamle mønstre, vaner og overbevisninger, der styrer vores adfærd, som vi måske ikke engang er bevidste om. Disse mønstre kan komme fra vores opvækst, tidligere erfaringer eller sociale og kulturelle normer. Mens nogle af disse mønstre kan være nyttige og hjælpe os med at navigere i verden, kan andre begrænse os og hindre os i at nå vores fulde potentiale.

Identificér gamle mønstre og vaner

Det første skridt i at gøre op med gamle mønstre er at blive opmærksom på dem. Dette kan være lettere sagt end gjort, da mange af vores mønstre er ubevidste. Men ved at øve sig på at være opmærksom på vores tankeprocesser og adfærd kan vi begynde at identificere de mønstre, der begrænser os.

Ved hjælp af metakognitiv terapi kan vi identificere hvilke negative tankeprocesser og overbevisninger, der kan begrænse os. Disse kan være overbevisninger om os selv, vores tanker, andre mennesker eller verden omkring os. Nogle gange kan disse negative overbevisninger være så dybt forankrede, at vi ikke engang er klar over, at vi har dem.

Når vi har identificeret vores gamle mønstre og overbevisninger, har vi mulighed for at ændre dem. Dette kan involvere at erstatte gamle vaner med nye, mere produktive vaner, ændre vores tænkning eller overbevisninger.

Hvad hvis man falder tilbage i gamle mønstre og vaner?

Når vi forsøger at ændre gamle mønstre og vaner, kan det være svært at holde fast i de nye adfærdsmønstre. Mange af vores gamle vaner og overbevisninger er dybt forankrede og kan kræve en betydelig indsats at ændre. Det er også almindeligt at falde tilbage i gamle vaner og overbevisninger, selv når vi har forsøgt at ændre dem.

Metakognitiv terapi kan hjælpe os med at identificere og tackle de tankeprocesser, der kan føre til tilbagefald i gamle mønstre. For eksempel kan negative tanker eller følelser omkring vores evne til at ændre føre til at vi falder tilbage i gamle vaner og overbevisninger.

Det er vigtigt at huske, at tilbagefald er en naturlig del af livet. Fordi enhver form for udvikling ER udvikling – selv hvis vi går et skridt tilbage. 

Forventninger til forandring

En anden udfordring ved at ændre gamle mønstre og vaner er at overvinde vores egen modstand mod forandring. Mange mennesker har en tendens til at forvente, at tingene vil forblive som de er, og at forandring er svært eller umuligt.

Metakognitiv terapi kan hjælpe os med at undersøge disse negative og begrænsende tankeprocesser. Det kan også hjælpe os med at håndtere udfordringer som tilbagefald og modstand mod forandring, så vi kan nå vores fulde potentiale og leve et mere tilfredsstillende liv.

Kunne du tænke dig at blive endnu klogere?

Hvis du er interesseret i at lære mere om metakognitiv terapi og hvordan du kan hjælpe andre med at gøre op med deres gamle mønstre og vaner, så kan vores 1-årige metakognitive Mind Terapeut uddannelse være noget for dig. Uddannelsen består af fire dele, og tager netop udgangspunkt i det, vi har diskuteret i dette blogindlæg. Du vil blandt andet lære at identificere negative tankeprocesser og overbevisninger og skabe nye strategier og overbevisninger – ligesom du vil lære, hvordan du arbejder med metakognitiv metode i praksis.

Uddannelsen er både praktisk og teoretisk og giver dig mulighed for at arbejde hen imod en bedre mental trivsel blandt dine klienter og borgere. Hvis du er interesseret i at lære mere om uddannelsen, kan du læse mere om uddannelsens indhold og mulighederne for at tilmelde dig her.

Relaterede indlæg

Lær Mind Institute at kende – Charlotte

Lær Mind Institute at kende – Charlotte

I denne artikel kan du lære mere om den ene halvdel af Mind Institute, Charlotte Ander Ernsø, samt vores formål med at arbejde ud fra en metakognitiv tilgang i Mind Institute. Vi har allerede udgivet en artikel om den anden halvdel af Mind Institute, Malene Louise, der også har delt sin historie.