METAKOGNITIV TERAPI

Om metakognitiv terapi

Bliv klogere på metakognitiv terapi, og hvordan vi arbejder med det i Mind Institute.

Redningsvesten til I-landendes mentale sundhedsproblemstillinger?

I Mind Institute arbejder vi med afsæt i metakognitiv teori og terapi – og krydrer det med vores erfaringer og andre brugbare psykologiske værktøjer, som vi gennem uddannelser og kurser har tillært os. Og hvorfor lige metakognitiv terapi? – kort sagt var det den tilgang, som hjalp os begge ud af selvhad, spiseforstyrrelser, stress og angst. Og når man har mærket effekten og kombineret med en masse forskning om metakognitiv terapi, er vi (og vores klienters resultater ligeså) ikke i tvivl – det er en super effektiv, skånsom og redskabsbaseret terapiform (1).

I Metakognitiv terapi dykker man ikke ned i fortiden eller dvæler ved alt det, som ikke virker – vi kigger på de nuværende strategier og overbevisninger, tillærer os nogle nye og flere, så vi i fremtiden selv kan styre vores egne tanker, følelser og fokus. Så vi ikke er ofre for, hvad der sker i vores liv, men derimod aktivt handlende væsener, som har en kæmpe indflydelse på vores eget liv og ikke mindst mentale trivsel. – måske er det også derfor, at tilgangen de sidste par år er vundet mere og mere frem – og med god grund. I gennemsnit har man 5-6 sessioner før man er diagnosefri, og generelt er effekten af metakognitiv terapi på psykiske lidelser langt mere effektfuld på både kort og lang sigt end andre terapier (2).

Men hvordan er den så anderledes?

Jo i metakognitiv terapi, som er transdiagnostisk og derfor kan anvendes på flere typer psykiske problemstillinger, er indholdet af tanken ikke vigtig og skal derfor ikke omstruktureres – derimod er det din håndtering af dine tanker og overbevisninger om din tænkning, som man arbejder med. Vi går derfor fra indhold til håndtering og overbevisninger, hvorfor man arbejder på ‘meta-niveauet’ fremfor på indholdsniveauet. Man er i styrerummet fremfor i tankerummet, og når man først lære at styre sine tanker, følelser og fokus med metakognitiv terapi, kan man bruge det på alle tanker, følelser og situationer fremfor kun emnespecifikt på fx sundhed, frygt mv. Og derfor skal man ikke både i behandling for angst og derefter for sin stress, men lærer det hele på en gang – der ved fortsat brug af værktøjerne forebygger tilbagefald/andre psykiske lidelser samt sundhedsfremmer ift. robusthed. (1)

Så vi har hænderne over hovedet over denne metode. Ikke at den er perfekt, men fordi den kan rigtig meget for rigtig mange.

1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.02211/full

2. https://web.archive.org/web/20190216210914id_/http://pdfs.semanticscholar.org/02f9/d41ac6eeb4ff66cee8c050849114163ebe4b.pdf)

Relaterede indlæg