MENTAL TRIVSEL
Holder du virkelig pause – eller er din hjerne stadig i gang?
Vi har alle hørt det mange gange: Pauser er vigtige. Men hvordan holder du egentlig en ægte pause? Ikke blot en fysisk pause, hvor du lægger dig på sofaen, men en ægte mental pause, hvor hjernen også får lov til at slappe af.
Hjernen kender ikke forskel på faktisk arbejde og tanker
En af grundtankerne i den metakognitive teori er, at hjernen ikke skelner mellem faktisk arbejde og tanker om arbejde. Når du ligger på sofaen og lader tankerne kredse om opgaver, problemer eller bekymringer, er din hjerne stadig i gang. Dette skaber en situation, hvor vi aldrig rigtig giver slip og aldrig lader vores mentale batteri genoplade.
Forestil dig, at dine tanker er som fugle. Når du fodrer dem – altså, når du giver dem opmærksomhed – bliver de ved med at komme tilbage, ofte med flere af samme slags. På den måde bliver tankemylderet forstærket, og hjernen får aldrig en reel pause.
For at opnå en ægte pause er det vigtigt at være tilstede i øjeblikket – og have fokus på nuet uden at lade tankerne overtage. Denne handler om at give hjernen et øjebliks ro, hvor den ikke skal håndtere planlægning, bekymringer eller grublerier.
Med fokus på nuet
I en omfattende undersøgelse fra Harvard fra 2010 “A Wandering Mind Is an Unhappy Mind”, konkluderede forskerne, at vi bliver mindre glade, når vi tænker på noget andet end det, vi er i gang med. Det understøtter vigtigheden af at være til stede i øjeblikket for at sikre ægte mental afslapning.
Den vietnamesiske munk Thich Nhat Hanh satte også fokus på vores tilstedeværelse i nuet og hans bog fra 1975, kan man læse hans berømte citat: “When you do the dishes, do the dishes.”
Essensen er enkel: Når du udfører – hvad enten det er at vaske op eller holde pause – så kan du øve dig i, at være fuldt til stede i den handling. I stedet for at lade tankerne fylde, så prøv at fokusere på nuet. På den måde får hjernen også lov til at tage en reel pause og det vil skabe ro i dig.
Træn din hjerne
Metakognitiv teori handler om at skabe en fleksibilitet i hjernen, så du kan vælge, hvornår du vil engagere dig i dine tanker, og hvornår du vil give slip. Ved at træne dig selv til at være mere bevidst om dine tankemønstre, kan du vælge ikke at gå ind i tankerne, når du holder pause, men i stedet lade dem passere uden videre opmærksomhed.
Forestil dig, at der er en dør mellem dig og dine tanker. Du bestemmer ikke, hvem der banker på, eller hvor ofte de gør det, men du bestemmer, hvem du lukker ind. Du kan altid vælge at sige “nej tak, ikke lige nu” – også til de tanker, som normalt ville distrahere dig. Dette skaber mulighed for ægte mental ro og nærvær.
Sådan holder du en mental pause
For at kunne holde en ægte pause skal du lære at give slip på det, du ikke har kontrol over, og lade tankerne passere uden at gribe fat i dem. Det handler om at skabe fleksibilitet i hjernen, så du kan vælge, hvornår du vil give dine tanker opmærksomhed, og hvornår du vil fokusere på nuet.
Næste gang du sætter dig for at holde en pause, så spørg dig selv: Er jeg virkelig til stede, eller er jeg fanget i mine tanker? Ved at blive bevidst om, hvordan du bruger dine pauser, kan du begynde at give din hjerne den hvile, den har brug for – og dermed forbedre din generelle trivsel, ro og effektivitet.
Dette er en vigtig indsigt fra den metakognitive teori. Hvis du vil lære om, hvordan du kan styre dine tanker og skabe mental fleksibilitet, kan du overveje at tage en af vores uddannelser, der giver dig værktøjer til både at forstå og videreformidle disse teknikker.
Dato: 6 oktober 2024
Skrevet af: Annette Borg