STRESS

Hvordan er synet på stress indenfor metakognitiv terapi?

Stress fylder meget i vores samfund. Derfor kan du i denne artikel læse om, hvordan synspunktet på stress er ændret gennem mødet med metakognitiv terapi.

Det er ikke altid løsningen bare at slappe af.

Vores samfund har de seneste år været præget af nye stigende statistikker om stress. Disse statistikker er tit efterfulgt af artikler vedrørende, hvordan vi kan undgå at udvikle stress, og hvordan vi skal forholde os til det;

“Sørg for at slappe af det øjeblik du mærker symptomer på stress”. 
“Bliv gerne hjemme lidt længere tid og slap af hele dagen” 
“Husk at mærke efter” 

Jeg har kendskab til flere som har udviklet stress, og som netop har fået disse råd. De er stoppet på deres uddannelser, har sagt op på deres arbejde og er stoppet til deres fritidsaktiviteter. Dog har mange af disse unge ikke oplevet en forbedring. Mange oplevede at udvikle ængstelige tendenser igennem anvendelse af strategier såsom overtænkning, bekymringer og positiv tænkning.

Men hvordan kan det så være?

Jeg vil gerne præsentere mine tanker og meninger om stress, før jeg fik kendskab til metakognitiv terapi, samt hvordan mine meninger og tanker om stress ændrede sig efter jeg blev introduceret til metakognitiv terapi.

illustrationer som præsenteres

Stress kræver mentalt arbejde

Stress i sig selv er ikke farligt. Det er en naturlig respons, som sætter ind, når kroppen skal præstere mere end sædvanligt. Når man slapper af i, at kroppen gør klar til kamp, så udvider blodkarerne sig. Men når man bliver bange for at bekymre sig om at eksempelvis hjertet banker hurtigere, så trækker blodkarerne sig sammen, og det er årsagen til at blodpropper ses i sammenhæng med stress. Det er derimod vores tid brugt på bekymringer om kroppens stressrespons, som medfører, at vi fastholder stress, hvilket på længere sigt kan have mentale såvel som fysiske konsekvenser.

For at skabe den bedste forudsætning for at opretholde den mentale balance, så kræver det mentalt arbejde. Det kræver at man gennem mental træning opnår forståelse og værktøjer til at kontrollere sin tænkning og kunne lade tankerne passere.

Mit syn på stress før

“Grunden til du rammes af stress, er fordi du har for travlt. Travlhed og for mange arbejdstimer er grundlaget for at gå ned med stress. Hvis du ikke laver det helt store i din hverdag, så kan du ikke blive rigtig stresset, da du ikke har en tætpakket kalender. 

For at blive fri for stress skal du slappe af. Du skal tage en pause fra alt det, du laver i din hverdag for at få tid til dig selv. Her kan du få tid til at reflektere over dig selv og dermed også reflektere over, hvad du skal gøre for at få det bedre. Her kan du eksempelvis tage ned og træne eller gå en tur. Det er vigtigt, at man gør noget ved stress, da det kan være farligt at være stresset.” 

Mit syn på stress efter mødet med metakognitiv terapi

Du rammes ikke af stress, du udvikler stress, og det kan skyldes forskellige triggere. I bund og grund er det vores tanker om forskellige oplevelser, begivenheder eller situationer, som udløser, at vi fastholder os selv i en såkaldt negativ mental tilstand som fx. stress. Det kan være grublerier over om man kan nå at gøre opgaverne færdige eller følelsen af at kollegaerne kigger skævt på en. 

Det kan også være bekymringerne om, hvorvidt man bliver fyret fra sit arbejde. Det kan også være bekymringen for, at der er noget helt galt, det øjeblik man mærker svedige hænder eller hjertebanken. Hvis man konstant mærker efter og bruger strategier såsom overtækning og bekymring til at løse problemerne, så ender man med at sidde fast i problemet, og dermed forblive i sine tanker og derved oplever symptomer på stress. Man bryder dermed det selvregulerende tankesystem, idet man ikke lader sit sind regulere af sig selv. Man giver simpelthen ikke slip på tankerne, og det er årsagen til stress.

For at få det bedre, så er ikke nok bare at ligge på sofaen, tage en tur i træningscenteret eller gå en tur. Det kan “lufte dine tanker” for en stund, men hvis du ikke har kontrol over dit tankemønster, så vil tankerne vende tilbage ligeså snart, du er færdig og ikke længere distraherer dig selv. Det er ikke ensbetydende med at frisk luft, motion og afslapning ikke er skønt. Det er bare ikke kerneløsningen på problemet, og det vil ikke ene og alene skabe en forbedret mental trivsel.

illustrationer som præsenteres

Relaterede indlæg

Hvor farligt er stress egentlig?

Hvor farligt er stress egentlig?

Er stress virkelig så farlig som det bliver opstillet? Eller er der en anden forklaring på stress end den vi typisk møder? Det ønsker vi at afdække i dette blogindlæg.