Lær at være mere i nuet

Hvordan har du det egentlig med nuet? Og hvordan går det med at være nærværende i det du laver og tilstede med dem, du er sammen med? 

 Andre af os oplever et øget behov for at være på forkant med det, der endnu ikke er sket, og placeres os derfor mentalt mere i fremtiden end i nutiden.

Problemet med disse to strategier er, at de faktisk fraholder os fra at være til stede i nuet.  Samtidig ender vi med at være mere sammen med vores tanker, der omhandler noget i fortiden eller beskæftiger os med ting i fremtiden, frem for at være tilstede med dem vi er sammen med eller være nærværende i forhold til den aktivitet vi udøver.

Vi kan opleve, at det er vigtigt at forså fortiden for at kunne lære af og ændre vores fremtid.
Samtidig kan vi opleve, at det er afgørende at være på forkant med noget, der kan ske ude i fremtiden, fordi det at være forberedt, giver en følelse af kontrol.

Udfordringen er dog at ingen af strategierne i de fleste tilfælde fører til det ønskede resultat.
Dette skyldes at vi sjældent kan gruble os til løsninger eller bekymre os til at forebygge udfordringer. Hvad nu hvis du fik 10.000 timer til at gruble eller bekymre dig? Ville det over hovedet ændre noget? Eller ville du måske kunne nøjes med bare 30 min. om dagen?

Begge strategier (at gruble om fortiden samt bekymre sig om fremtiden) ender nemlig med, at vi anvender uhensigtsmæssig lang tid på begge dele.  Dog uden at finde en løsning eller skabe kontrol. Jo længere tid vi grubler og bekymrer os i løbet af en dag, jo mindre trivsel oplever vi mentalt. Vi bliver udbrændte.

Vi bliver så fokuserede på at forebygge, forstå og undgå det vi er bange for, at vi glemmer at fokusere på alt det, vi gerne vil og som vi holder af at lave.

Så hele dagen går med at give bekymrende og triste tanker opmærksomhed, frem for dem, der handler om ting der gør dit liv sjovt. Dette er faktisk opskriften til på sigt at udvikle stress, angst, tankemylder, depression, spiseforstyrrelse og andre psykiske lidelser.

Det svarer til, at du hver dag hele tiden leder efter sorte og grå biler, frem for også at kigge efter hvide, grønne og lysere farver.

Hvad kan du gøre?

  • Bliv opmærksom på at du grubler og bekymrer dig
  • Udskyd dine tanker til senere
  • Flyt dit fokus og kig efter tanker der handler om, hvad du godt kunne tænke dig

Det fremmer din mentale trivsel og giver dig et stærkt værktøj til selv at have handlemuligheder i forhold til at skabe vedvarende trivsel og glæde i dig.

Vil du gerne lære at være mere i nuet, så har vi flere forskellige muligheder til dig – kontakt os på hello@mindinstitute.dk – så står vi klar til at rådgive dig om, hvad der kunne være den rette vej for dig.