VANER & ADFÆRD

Der er stor forskel på at fejle og at øve sig

Fejler du eller øver du dig, og hvad er egentligt forskellen? Og hvordan kan den metakognitive metode hjælpe dig med at forstå det og komme i mål med nye vaner?

Følelsen af at fejle fordi man ikke kan, modsat det at øve sig på det man gerne vil kunne

Det kan tage tid at forstå, hvad forskellen er. Mange i dag, især kvinder, lever efter en alt-eller-intet-tilgang, et sort-hvidt perfektionistisk syn på, hvordan livet skal leves, hvad og hvordan ting skal opnås, og hvor godt det skal gøres. Det er et mentalt hårdt og drænende sted at være, som kan skabe stress, mistrivsel og manglende tro på egne evner.

I metakognitiv terapi arbejder vi altid med vores henimod-ønsker i stedet for væk-fra-ønsker. Det vil sige, vi fokuserer på det, vi kan gøre noget ved, og ikke på det, vi ikke kan ændre. Vi mennesker er så gode til at sige, hvad vi ikke vil eller ikke kan, hvad der ikke virker for os, eller hvad vi ikke er gode til. Men når vi skal sætte ord på, hvad vi hellere vil, hvad vi ønsker os mere af og gerne vil kunne, hvad vi drømmer om eller bliver motiveret af, så er det tit sværere. Heri ligger forskellen mellem følelsen af at fejle fordi man ikke kan, og det at øve sig på det, man gerne vil kunne.

Vi skal øve os i at lade en tanke være en tanke

Lad os komme med et eksempel, som mange måske kan genkende. Når du starter til en ny sport, lad os sige tennis, vil du ofte ikke kunne særligt meget af det, der kræves, men dit mindset er klar på, at du skal lære og øve dig på øvelserne, bevægelserne og fysikken. Du ved, at du er ny og skal øve dig, og selvom du kan blive frustreret over, at det er svært, er det sjældent, du skælder dig selv ud over ikke at kunne spille tennis, for du har jo aldrig prøvet det før. Du ved, der er små skridt, der skal øves på, og stille og roligt bygges der ovenpå.

Det er det samme, vi gør i metakognitiv terapi. Vi øver os i at lade tanker være tanker, både de negative, svære, tunge og triste som de neutrale og glade. Vi øver os i at blive bevidste om de tanker, vi vælger, og vi øver os i at sætte ord på vores henimod-ønsker, vores mål og hvad de vil give til vores liv. Sådan skaber vi ro og rum til at øve os på det, vi gerne vil have mere af. Og på samme måde som med tennis, kan vi ikke lære det hele på den første lektion, men vi kan øve os på små ting hver dag. Pludselig er det lige så naturligt at lade den negative tanke passere, som det er at slå en god baghånd.

Sådan kommer du i gang

Hvad vil du gerne øve dig på? Og hvad ville det give til dit liv at øve dig på dine henimod-ønsker fremfor at fokusere på dine fejl? Du kan starte med at stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad vil jeg gerne kunne?
  • Hvad vil det give til mit liv, hvis jeg kunne det?
  • Hvad giver mig ægte glæde, en glæde der ikke er afhængig af andres validering eller behov?

Og hver gang du hører dig selv sige “jeg vil ikke“, så prøv bagefter at spørge: “Men hvad vil jeg så?

Vil du gerne have hjælp til nye ting at øve dig på, nye vaner og ægte motivation, så har vi flere forskellige muligheder til dig. Kontakt os på hello@mindinstitute.dk – vi er klar til at rådgive dig om, hvad der kunne være den rette vej for dig.

Dato: 19 marts 2024

Skrevet af: Liza Hvidt